Konu: Vücudun değişiyor Cuma Ekim 29, 2010 5:41 pm
Vücudumdaki değişikliklere anlam veremiyorum" mu diyorsun? Merak etme ergenlik döneminde bu değişikliklerin olması çok normal. Vücudundaki hormonal değişiklikler ile birlikte dış görünüşünde de değişikliklerler oluyor. Bu dönemde "Kendimi hiç beğenmiyorum" diyen kızların sayısı o kadar fazla ki! Hepsi kendinde bir kusur buluyor; "Göğüslerim çok küçük", "Kalçalarım çok genişledi", "Çok kilo aldım"...vs. Ama biraz abartıyorlarJ Öncelikle vücudunda olan değişiklikleri tam olarak öğrenmelisin ve kendinle barışık olmalısın! Unutma bunlar güzel değişimler , sen artık büyüyorsun! Şimdi aşağıda detaylarıyla bu değişimlere bakalım.
Vücudun değişiyor Ergenlik sırasında bedenin kendini fiziksel olarak olgunlaştıran hormonları salgılar. Göğüslerin ve tüylerin gelişir, regl olmaya başlarsın ve bu değişim ilerleyen dönemlerde bebek sahibi olmanı sağlar. Kızlar ergenlik çağına 7 ila 15 arasında bir yaşta girerler ve genellikle ilk regl dönemlerini göğüslerinin gelişmeye başlamasından birkaç yıl sonra görürler. Bu belirsiz yaş aralığının sebebi ergenlik çağının başlangıcının kilo ve genetik gibi birçok sebebe bağlı olmasıdır. Ergenlikle ilgili maalesef mutlak kurallar bulunmamaktadır. Yaşadıklarından ötürü paniklemen çok normal. Emin ol tarihte ilk değilsin. Zamanla bu duruma sen de alışacaksın. Bir hatırlatmada bulunmak da fayda var: Bütün kızlar er veya geç bu dönemi yaşarlar ve bu durum doğanın bir parçasıdır, yani çok normaldir.
Göğüs Göğüslerin büyümesi, ergenliğin en önemli belirtilerinden biridir. Göğüslerin dolgunlaşır ve yuvarlaklaşır. Tam boyutlarını almaları ortalama dört yıl sürer. Göğüslerin boyutu ise genetik faktörlere bağlıdır.
Ter bezleri Stresli ya da duygusal olduğun zamanlarda daha çok terlersin. Ter önemlidir, eğer vücudundan atılmazsa vücut bakterilerle dolar. Bu nedenle ter atılmalıdır. Dolayısıyla terliyor olman sağlıklı olduğunu gösterir.
Hızlı büyüme 7-14 yaş arası vücudun hızla gelişir. Ellerin, ayakların büyür, bacak kemiklerin uzar. Özel bölgelerde tüylenme başlar. Kasık ve vajina çevresindeki tüylere pubik tüy denir. Bunlar önceleri yumuşak ve seyrektir. Zamanla bu tüyler kalınlaşır ve güçlenir. Ergenlik sırasında dış genital bölgede (vulva bölgesi) büyüme ve tüylenme görülür. Aynı zamanda iç genital bölgede de rahim gelişir ve vajina büyür. Vajina kendisini temizlemek için çeşitli salgılar salgılamaya başlar. Regl olmaya başladığında artık hayatında yeni bir döneme girmiş olursun. Ancak unutmamak gerekir ki regl dönemleri ilk zamanlarda düzensiz olabilir.
Üreme Yetisi Şöyle bir düşün, canlılarla cansız varlıklar arasındaki en temel fark ne olabilir diye? Sen hiç her hangi bir cansız varlığın kendiliğinden üreyip çoğaldığını gördün mü? Canlılık belirtilerinin başında üreme gelir. Doğadaki tüm canlılar, bitkiler, hayvanlar ve insanlar soylarını üreme yetileri sayesinde sürdürürler. Bitki, hayvan ve insanlarda farklı biçimlerde bulunan tohumlar yeni yaşamların oluşmasını, yani üremeyi sağlar. Doğa, birbiriyle uyumlu bir bütünlük oluşturan unsurları arasında tohum alışverişine olanak tanıyarak üremeye zemin oluşturur.
Erkek ve kadın üreme organları işlevsel olarak birbirini tamamlar. Kadın üreme organları daha çok bedenin içine, erkek üreme organları ise daha çok dışına doğru gelişir. Bebeğin anne karnında güvenle gelişmesi, kadın üreme organlarının sağlıklı bir şekilde gelişmesi sayesinde mümkün olur. Adet döngüsü ise bebek sahibi olabilmek için vücudun kendini hazırlamasını sağlayan; her genç kızın yaşadığı normal bir süreçtir.